Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 21:44 - Лимец - натуралната пшеница
Автор: rezervista Категория: Лични дневници   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2014 21:45


   Лимецът представлява жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Лимецът е издържливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот. Интересна особеност на лимеца е, че зърната му са покрити с цели четири твърди обвивки, които ги пазят от външни влияния - болести, паразити.

 

 

 

 

     Лимецът съдържа почти всички необходими вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да е здрав. Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство. Сравнен с обикновените, "модерни" пшеници, отглеждани днес, лимецът съдържа повече протеин, минерали и витамини от групата В, а също е и в пъти по - лесно смилаем от тях. Влакнините, влизащи в състава на зърното от лимец са с отлична поносимост. Положителните ефекти на храните от лимец върху здравето се приписват на способността на тази пшеница да стимулира имунната система. Употребата на лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии; не по - малко ценно негово качество е и лесната му смилаемост.

 

 

 

 

     Най - общо състава на зърното лимец има следните характеристики:

  • - Голямо количество витамини от В - групата - основно витамин В1 (тиамин) и витамин В3 (ниацин).
  • - Ключови за живота минерални вещества: значителни количества калий, магнезий(изключително полезенза спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни травми и разтягания), манган, а също така и калций, желязо, цинк, фосфор и сяра.
  • - Повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница
  • - Не съдържа холестерол
  • - Съдържа повече витамин Е и значителни количества селен; и витамин Е и микроелементът селен са антиоксиданти с голямо значение. Те имат отношение както към фертилността, така и към "обезвреждането" на свободните радикали, които постоянно се образуват в организма под въздействието на вътрешни и външни фактори и за които е доказано, че са една от причините за възникване на онкологичните заболявания; а също влияят благотворно на  сърдечно-съдовата система.Съдържа повече и от другите важни микроелементи в сравнение с обикновената пшеница.
  • - Подобрява храносмилането
  • - Подобрява състоянието и работата на далака и панкреаса;
  • - В състава на лимеца влизат вещества, имащи отношение към поддържането на здрава опорно - двигателна система
  • - Употребата на лимец като храна вместо обикновена пшеница подобрява кръвните показатели и поддържа доброто състояние на тъканите
  • - Храненето с лимец дарява чувство на благополучие и щастие в буквалния смисъл, зърното от лимец спомага за изграждане на мускулите,  избистря ума;
  • - За голяма част от хората, страдащи от непоносимост към пшеничния протеин глутен, лимецът се оказва подходящ и пълноценен заместител на обикновения хляб и другите изделия от пшеница. В медицината тази непоносимост се означава като целиакия. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи.
www.keskin.bg



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rezervista
Категория: Лични дневници
Прочетен: 204937
Постинги: 90
Коментари: 50
Гласове: 81
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930