2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.04.2014 21:45
Лимецът съдържа почти всички необходими вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да е здрав. Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство. Сравнен с обикновените, "модерни" пшеници, отглеждани днес, лимецът съдържа повече протеин, минерали и витамини от групата В, а също е и в пъти по - лесно смилаем от тях. Влакнините, влизащи в състава на зърното от лимец са с отлична поносимост. Положителните ефекти на храните от лимец върху здравето се приписват на способността на тази пшеница да стимулира имунната система. Употребата на лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии; не по - малко ценно негово качество е и лесната му смилаемост.
Най - общо състава на зърното лимец има следните характеристики:
- - Голямо количество витамини от В - групата - основно витамин В1 (тиамин) и витамин В3 (ниацин).
- - Ключови за живота минерални вещества: значителни количества калий, магнезий(изключително полезенза спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни травми и разтягания), манган, а също така и калций, желязо, цинк, фосфор и сяра.
- - Повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница
- - Не съдържа холестерол
- - Съдържа повече витамин Е и значителни количества селен; и витамин Е и микроелементът селен са антиоксиданти с голямо значение. Те имат отношение както към фертилността, така и към "обезвреждането" на свободните радикали, които постоянно се образуват в организма под въздействието на вътрешни и външни фактори и за които е доказано, че са една от причините за възникване на онкологичните заболявания; а също влияят благотворно на сърдечно-съдовата система.Съдържа повече и от другите важни микроелементи в сравнение с обикновената пшеница.
- - Подобрява храносмилането
- - Подобрява състоянието и работата на далака и панкреаса;
- - В състава на лимеца влизат вещества, имащи отношение към поддържането на здрава опорно - двигателна система
- - Употребата на лимец като храна вместо обикновена пшеница подобрява кръвните показатели и поддържа доброто състояние на тъканите
- - Храненето с лимец дарява чувство на благополучие и щастие в буквалния смисъл, зърното от лимец спомага за изграждане на мускулите, избистря ума;
- - За голяма част от хората, страдащи от непоносимост към пшеничния протеин глутен, лимецът се оказва подходящ и пълноценен заместител на обикновения хляб и другите изделия от пшеница. В медицината тази непоносимост се означава като целиакия. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи.