Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2014 12:18 - Уникално полезните семена - познати и екзотични
Автор: rezervista Категория: Тя и той   
Прочетен: 2117 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.04.2014 12:22


 

Сусам - диамантът на семената

Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.

 
 

Ленено семе

 

 


Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.

 

Конопено семе

 

 


С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).

  Слънчоглед
 


Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на "лошия" холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.

 

 

 

 

     

Тиквено семе

 

 

С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.

 

 

   

Киноа

 

 

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност и липсата на глутен.
Киноата е една от най-подходящите храни за всички, които търсят здравословния начин на хранене, защото:  

 

 

 
  • - има високо протеиново съдържание – киноата е необичаен пълен източник на качествени протеини, съдържа всичките незаменими аминокиселини (пшеницата и ориза например не съдържат лизин – една от незаменимите аминокиселини).
  • - има високо съдържание на фибри - те се грижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, а това е в основата на здравето.
  • - съдържа много фосфор, желязо, магнезий - всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни.
  • - не съдържа глутен – някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Затова отлично може да замените други зърнени култури с киноа – в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски и т.н. 

  • - има много кратък период на покълване – само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.

 

Как да си приготвим киноа: 

* Покълнала -
– взимаме необходимото количество киноа, измиваме я обилно с вода, поставяме в буркан или купа, като заливаме с двойно повече вода, защото тя ще увеличи размера си. След няколко часа (4 например) я отцеждаме и измиваме обилно с вода. Така сме сигурни, че ще изхлърлим сапонините (вещество, с което е покрито зрънцето, горчиво на вкус и слабо отровно) и инхибиторите (които всъщност се съдържат във всички зърна, ядки, бобови култури). Така вече подготвена е готова за консумация. Може да я слагаме във всякакви салати, да си правим вкусни плодово-зърнени закуски, да си правим сурови хлебчета, а и може да пробвате мляко от киноа. Вариантите са хиляди, всичко зависи от вкусовите ви предпочитания. 

* Сварена –
 - това не е много удачен вариант, тъй като почти всички полезни витамини, ензими и минерали се убиват, но все пак по-добре така консумирана отколкото никак. И така, първо я измийте много добре, сварете я за 5-10 минути, прецедете и отново обилно измийте под течаща вода – така със сигурност ще отстраните всички горчиви сапонини. Всички рецепти с ориз са приложими и с киноата.

 


Чиа

 

 

 

 

Чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената. Доскоро те се отглеждаха само като декоративен елемент, но вече все повече хора ги включват в менюто си - основно заради лечебните им свойства.

  

Тази древна култура е отглеждана още 3 века пр. Хр. и се радва на популярност в централно Мексико до средата на 16 век. Както и киноата, чиата претърпява погром след испанското завладяване и е почти унищожена по религиозни и политически причини. През последното десетилетие дребните, твърди и полезни за здравето семена се радват на невиждан интерес и заслужено преживяват своя Ренесанс.

 

Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на "храната за бягащи", както векове наред са я наричали индианците. Твърдят, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма. Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.  

Но консумацията на чия е важна и защото: 

 

           
  • - способства за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар, и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като чия съдържа значително количество разтворими фибри и има сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна;
  • - съдържа голямо количество антиоксиданти;
  • - повишава съпротивителните сили на организма благодарение на омега-3 и витамините;
  • - стимулира и същевременно подобрява работата на стомашно-чревния тракт и контролира констипацията, благодарение на фибрите;
  • - високото съдържание на омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия; предпазва от сърдечно-съдови заболявания, артрит и стареене; ускорява отслабването и помага за контролиране на апетита. Омега-3 мастните киселини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Най-богатите източници: риба, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, не винаги присъстват в менюто ни, а чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим. 
  • - оказва добра превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • - помага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата й да абсорбира голямо количество вода и да се раздува, ставайки още по-засищаща;
  • - подпомага детоксикацията на организма;
  • - хигроскопичните свойства на чия позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите: важно свойство, особено за хора, подложени на по-голямо натоварване;
         
  • - не съдържа глутен - особено важно предимство на семенцата за хората, страдащи от непоносимост към глутена.    

           Семената на Чиа съдържат:

  • - до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури, сравнима е само с овеса;
  • - до пет пъти повече калций от млякото;
  • - до два пъти повече калий от бананите;
  • - големи количества омега-3-мастни киселини.


www.keskin.bg



Тагове:   сусам,   лен,   семе,   киноа,   чиа,   кескин,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rezervista
Категория: Лични дневници
Прочетен: 204608
Постинги: 90
Коментари: 50
Гласове: 81
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930