2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. tota
12. getmans1
13. stela50
14. zaw12929
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.04.2014 21:54
Кайсията е изключително полезен и вкусен плод, който е познат още от древността заради своите ценни качества. Кайсията е богата на фосфор, калций, калий, натрий, провитамин А, желязо и редица други важни вещества.
Чрез консумацията на кайсии, човек си набавя витамини и укрепва своето здравословно състояние. Но нека обърнем по-специално внимание на друг продукт свързани с кайсиите – кайсиеви ядки.
Състав на кайсиевите ядкиСъставът на кайсиевата ядка е близък до този на бадема. В нея се съдържат 19% белтъчини, 53.5% мазнини, 4.5% въглехидрати, ненаситени мастни киселини, фосфор, желязо, магнезий и растителни влакнини.
Кайсиевите ядки са богати на омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е,
ниацин, диетични фибри, фитостероли и други. Енергийната стойност на 100 г кайсиеви ядки е между 500-700 ккал.
Кайсиеви ядки в кулинариятаЧесто кайсиевите ядки имат силен и горчив вкус, поради което са известни в кулинарните среди като кайсиеви бадеми или горчиви бадеми. Използват се в рецепти за марципан, кайсиеви конфитюри и някои видове италиански бисквити. Може да поръсите свежата си салата с кайсиеви ядки или да ги консумирате самостоятелно. Заменяйте рецептите, в които присъстват бадеми с кайсиеви ядки.
Ползи от кайсиевите ядкиКайсиевите ядки съдържат високи количества калий, което ги прави полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми, но все пак трябва да се консумират не много осолени. Фактът, че са богати на растителни мазнини ги прави много ценни в борбата с ранните фази на атеросклерозата.
Съществуват редица твърдения, че кайсиевите ядки са много ценно средство в борбата срещу рака, заради съдържащият се в тях витамин В17. Смята се, че е достатъчно да се изяждат по две-три горчиви ядки от кайсии, за да се намали до минимум възможността от разболяване с тази коварна болест.
Вкусните кайсиеви ядки крият и известни здравословни рискове, но те се проявяват при консумация на големи количества. Консумирайте ядките умерено и не ви грози риск.
www.keskin.bg
Einige grоеssere Verluste im Zusammenhan...
Мурад Аджи. "Азиатската Европа"...