Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 21:54 - Кайсиеви ядки
Автор: rezervista Категория: Лични дневници   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2014 21:54


 

Кайсията е изключително полезен и вкусен плод, който е познат още от древността заради своите ценни качества. Кайсията е богата на фосфор, калций, калий, натрий, провитамин А, желязо и редица други важни вещества.  

Чрез консумацията на кайсии, човек си набавя витамини и укрепва своето здравословно състояние. Но нека обърнем по-специално внимание на друг продукт свързани с кайсиите – кайсиеви ядки.  

Състав на кайсиевите ядки 

Съставът на кайсиевата ядка е близък до този на бадема. В нея се съдържат 19% белтъчини, 53.5% мазнини, 4.5% въглехидрати, ненаситени мастни киселини, фосфор, желязо, магнезий и растителни влакнини.

 

Кайсиевите ядки са богати на омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е, 

витамин F ,

ниацин, диетични фибри, фитостероли и други. Енергийната стойност на 100 г кайсиеви ядки е между 500-700 ккал.  

Кайсиеви ядки в кулинарията 

Често кайсиевите ядки имат силен и горчив вкус, поради което са известни в кулинарните среди като кайсиеви бадеми или горчиви бадеми. Използват се в рецепти за марципан, кайсиеви конфитюри и някои видове италиански бисквити. Може да поръсите свежата си салата с кайсиеви ядки или да ги консумирате самостоятелно. Заменяйте рецептите, в които присъстват бадеми с кайсиеви ядки.   

Ползи от кайсиевите ядки 

Кайсиевите ядки съдържат високи количества калий, което ги прави полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми, но все пак трябва да се консумират не много осолени. Фактът, че са богати на растителни мазнини ги прави много ценни в борбата с ранните фази на атеросклерозата. 

Съществуват редица твърдения, че кайсиевите ядки са много ценно средство в борбата срещу рака, заради съдържащият се в тях витамин В17. Смята се, че е достатъчно да се изяждат по две-три горчиви ядки от кайсии, за да се намали до минимум възможността от разболяване с тази коварна болест.  

Вкусните кайсиеви ядки крият и известни здравословни рискове, но те се проявяват  при консумация на големи количества. Консумирайте ядките умерено и не ви грози риск.

www.keskin.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rezervista
Категория: Лични дневници
Прочетен: 204720
Постинги: 90
Коментари: 50
Гласове: 81
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930