Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2012 15:06 - Първи урок - Въведение в дисциплината “Вероучение”
Автор: rezervista Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1032 Коментари: 0 Гласове:
1




Тема : “Какво представлява човек ако му липсва същина?” 
( А. С. Екзюпери)

 

ЦЕЛИ:

а) образователни:

Ш      да придобият представа за естественото и свръхестественото откровение на Бога - творец на вселената;

Ш      да придобият представа за човека като Божие творение и неговата първостепенна задача да възстановява в себе си образа Божи, започвайки с и осмисляйки целите на възпитанието им;

Ш      да получат първоначални знания за Църквата Христова.

б) възпитателни:

Ш       да се предизвика в тях чувство на уважение към хората, природата и света и най-вече към техния Творец - Бог;

Ш       да осъзнаят себе си като уникални и важни личности в Божието домостроителство.

Метод: разказ

Място: учебен кабинет

Време: 1 учебен час ( 40 мин) от 07:40 - 08:20 ч.

Пособия: Библия, Сборник”Жития на светиите”, Псалтир - Псалом 103 и 50, Молитвеник - Молитви след свето Причастие, Личен архив

 

I.                   Подготвителна част - 10 мин.

 

Представям се на класа с няколко изречения - имена, години, месторождение, образование, семейно положение, професия.

Поканвам всеки от тях да си каже името и кога е роден.

Изяснявам темата на урока - произход и аргументация - от романа “Земята на хората“ на писателя Антоан дьо Сент Екзюпери, който е бил пилот на самолет между Първата и Втората световни войни в северна Африка. Разказвам с няколко изречения за неговите романи “Земята на хората” и “Малкия принц”. Прочитам им няколко цитата от тях.   

Пристъпвам към основната част и ги запознавам с образователните цели и хода на изложението ми. Давам им думата за въпроси и отговарям ако има възникнали такива.

 

II.                 Изложение - 25 мин.

 

  1. Човекът - същност, цел и задачи на неговия живот - 10 мин.

Когато аз ходех на училище не се изучаваше “Вероучение” и учителите ни учеха, че хората са си създали идеята за Бога, защото ги е било страх от безкрайната Вселена и от природните явления - бури, ветрове, земетресения, наводнения и т.н. Също така ни учеха, че човек е произлязъл от маймуната като следствие на нейното трудолюбие и усъвършенстване.

Мога да ви уверя, че нито Вселената, Космосът извън нашата планета Земя, е безкраен, а  е доказано, че е краен и всяка минута се разширява. Второ - хората имат съзнание за Бога, защото Той ги е създал, а не те Него. Вярата в Бога е генетично заложена в нас и доказателство за това са хилядите религии и обредни вярвания по света, които са плод на търсенето от човеците на Техния Небесен Баща. Бог наистина имат власт над природните явления, които са проявление на сътворената от Него природа. Той наистина наказва хората с бедствия като земетресения, пожари и наводнения, но само за да ги вразуми и да ги накара да се разкаят за престъпленията си спрямо Него, а не защото просто така му е хрумнало. 

Трето - в края на живота си създателят на теорията за еволюцията английският учен Чарлз Дарвин се е отрекъл от твърденията си, че човекът е произлязъл от маймуните, даже не е сигурно, че той е твърдял подобно нещо, но за съжаление маймунския произход на човека все още им харесва( на хората) и е популярен в учебниците по биология и др. Аз лично не мога да повярвам, че една маймуна, колкото и умна и работлива да е, дори след 1000 или 1 милион години може да стане човек . Просто защото тя си е маймуна и няма заложбите и качествата, които Бог е заложил в сърцето, тялото и душата на човека.

Може би сте чували за Адам и Ева. Ще имаме отделен час за тях, но накратко можем да кажем за тях, че те са първият мъж и първата жена на тази земя. Първата „мама” и първият „татко”. Затова и те са единствените хора, които не са били деца, защото не са били родени от свои земни родители, а са имали великото щастие и  възможност да бъдат сътворени от Бога и лице в лице да разговарят с Него, както ние с вас сега. Вие всички може би сте правили фигурки и животни с пластилин?! Така и Бог е направил хората, но от земна пръст. Но по-важното и същественото е, че им е “вдъхнал дихание за живот”, както пише в Свещеното Писание - Библията. И  ги надарил с три свои качества, които никое друго живо същество няма - разум, чувства и свободна воля. Умът е функция на мозъка в главата ни, чувствата произлизат от сърцето ни, а свободната си воля проявяваме от съгласувания избор на ума и сърцето ни.

Първите хора Адам и Ева са живели в Едемската градина, която се е намирала в областта Месопотамия, буквално значи Междуречието на реките Тигър и Ефрат в днешен Ирак. Бог ги създал съвършени и им дал правото да дадат имена на всички животни и растения. Разрешил им всичко да правят, но им забранил да ядат от плодовете на едно дърво, което се намирало в центъра на градината. По-подробно на този момент ще се спрем в следващите часове, но така или иначе Ева не устояла на изкушението и с помощта на змията откъснала един плод. След като го опитала дала и на Адам. Веднага качествата им на съвършени хора се изменили и те започнали да се срамуват от голотата си като се покрили с палмови листа.

В книгата Битие от Библията е разказано подробно как вместо да си признаят и да се разкаят пред Бога за сторената беля Адам и Ева се скрили от Него, а по-късно взаимно се обвинявали. Защото се възгордели и така извършили първородния грях, чието бреме носят всички хора като наследство от първите си родители. Бог ги наказал с изгонване от Райската градина като лично Адам вече трябвало с пот на челото да изкарва прехраната на семейството си и всички мъже след него. Ева с мъки и болки ще ражда децата си. А змията, която ги подбудила за тяхното престъпление Бог наказал да гълта през целия си живот праха по земята. Тези наказания и до днес са валидни за хората и пълзящите змии.

Споменахме, че първите хора изгубели съвършенството си като се засрамили от голотата си, но друго още по-важно следствие от сторения от тях първи грях е, че те вече не били безсмъртни по дар от Бога, а станали смъртни, т.е. щели да умрат, което се случва и на всички. Всъщност Адам и Ева живели около 750 години на земята, но все пак умрели.

Преди Възкресението си Божият Син Иисус Христос ги извел от ада, хващайки лично тях за ръце и те отново вече 2000 години общуват лице в лице с Бог Отец в небесния Рай. В следващите часове ще изясним точно и подробно новите за вас понятия и събития, а важното сега е да запомним, че след изгонването на прародителите ни от земния Рай първостепенна задача за хората като  цяло е станало задължението и вътрешния стремеж да възстановят първоначалните си качества и добродетели, с които са сътворени от Бога и Той самия усърдно им помага за това. Тази Божия помощ, която още се нарича “промисъл”, е тема на книгите на Стария и Новия завет, чийто вдъхновител за написването им е самият Той. Слава Богу!

Според отец Александър Мен, световноизвестен съвременен църковен писател, човекът има две родини, две отечества. Едното е нашата земя. И по-точно онова място на земята, където той се е родил и е израснал - родния край. А другото - онзи съкровен свят на духа, който око не може да види и ухо не може да чуе, но към който принадлежим по природа!

Усъвършенстването засяга лично всеки човек и това е основна задача на Православната Църква, която между другото е открила и развила първите училища в дворовете на храмовете и манастирите в България и по света. А за вас специално основите на това усъвършенстване и възпитание ще поставим в часовете по нашата дисциплина.

 

Давам думата за въпроси и отговарям на възникнали такива. Ако няма задавам контролни такива за да разбера степента на възприемане на преподадената от мен информация.

Пристъпвам към следващия учебен въпрос.

 

  1. За естественото и свръхестественото Откровение - 10 мин.

Всевишният и всемогъщ Бог общува с хората чрез своите 2 т.нар. откровения - естествено и свръхестествено. Естествено откровение, буквално означава природно откровение, е сътвореният от Него свят със живата и неживата природа. Неживата природа включва неодушевените предмети - скали и планини, океани и морета, слънцето и звездите. Живата природа са всички организми, които имат дихание и могат да се движат. Това са хората, животните и растенията в тяхното огромно многообразие.

За да разберат по-картинно естественото Божие откровение им прочитам псалом 103, където свети цар и пророк Давид по великолепен начин е изразил своето възхищение от природата, нейната хармония и красота.

Бог е Творец не само на видимия, но и на невидимия свят. Това се потвърждава и в първия член от Символа на вярата на Православната църква. Видимият свят е всичко, което виждаме, и за което говорихме досега, а невидимият са всичко духовно и безплътно, т.е. имащо по-фина материя от нашата. Това са ангелите, разделени на 9 чина (класа) според своите възможности и задачи, които изпълняват. Това са добрите ангели. А лошите ангели също са сътворени от Бога, но отначало са били и след това са се възгордели и решили да не се подчиняват на Бога и да пакостят на хората като ги отдалечават от Неговата любов. Тези лоши ангели са известни като демони или дяволи, като техният началник носи името Сатана, което значи клеветник, Луцифер и т.н. За ангелите ще говорим по-подробно в отделна тема.

 

Свръхестественото Откровение се наричат Свещеното писание и Свещеното предание. Свещеното писание е по-известно като Библия с нейния Стар и Нов Завет. Границата между двата завета е животът на Господ Иисус Христос. Стария завет предсказва за Него, а Новият описва Неговия живот и най-прекрасно и полезно за човечеството учение. Разказвам по-подробно за книгите на Библията.

Свещено предание наричаме обобщено творенията на светите отци, църковни учители и писатели, както и решенията на Вселенските събори, обобщени в правила за цялата вселенска православна Църква. Разказвам им по-подробно за светите отци и вселенските събори.

Давам думата за въпроси. Отговарям на тях и от своя страна аз задавам такива, ако е необходимо.

 

  1. Православната църква - първата световна възпитателка на човечеството - 5 мин.

Разяснявам етимологията на думата “възпитание” със значенията й на руски и църковнославянски език. Обект на възпитанието е усъвършенстването на всеки отделен човек, за да стане той съвършена и пълноценна личност за света, в който живее.

Православната църква е родоначалник на организираното възпитание и обучение на нашия народ, а и на всички народи, където тя е основана  и се развива. Говорим за словесното образование в нея. Но тя от самото си създаване извършва над хората дълбока промяна със дадената й от Бога благодат в храмовете.

Величието на Божия храм произтича от присъствието на божествената благодат в него. Това е място, където човекът се стреми непрестанно да призовава Христовото име, с което привлича благоволението на Бога върху себе си и целия свят. Божият храм е място, осветено от благодатта. Той е свещена „форма”, в която се „формират” много свети личности - свети неръкотворни храмове на Живия Бог, сътворени от чудното присъствие на Светия Дух! И отново според думите на Господа: „Вие сте храм на Живия Бог, както е казал Бог: „ще се поселя в тях и ще ходя между тях; ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ” (2 Кор. 6:16).

В храма се извършват 7 тайнства, като най-великото от тях е светата литургия. „Литургия” буквално значи “обществено дело”. Литургията дава виждане за характера и „пътя” на Христос, което покорява ума и сърцето на човека. Когато следваме Христовия път, разкрит в литургията, ние започваме да възприемаме Христос като наш спътник, другар, така както става с тримата млади мъже, хвърлени във вавилонската пещ. Човекът е изключителен, велик храм на светостта. Кое го прави такъв? Ключът към отговора намираме в Божиите слова, отправени към Соломон, след като завършил строежа, посветен на Господа:

„И Господ му каза: Аз чух твоята молитва и твоята молба, за което Ме моли, направих всичко по твоята молитва, осветих тоя храм, който ти съгради, за да пребъдва там името Ми довека, и очите Ми и сърцето Ми ще бъдат там през всичките дни” (3 Царств. 9:3).

„И ще живея всред Израилевите синове  и няма да оставя Моя народ Израиля” (3 Царств. 6:13).

……………………………………………

 

III.              Заключение - 5 мин.

Припомням темата и целите на занятието. Правя изводи. Давам указания за самоподготовка. Отговарям на въпроси.

Освобождавам класа.

Пособия:

Библия

Сборник”Жития на светиите”




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rezervista
Категория: Лични дневници
Прочетен: 205085
Постинги: 90
Коментари: 50
Гласове: 81
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930