2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. mt46
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 2121 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 15.04.2014 12:22
Сусам - диамантът на семената
Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.
Ленено семе
Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.
Конопено семе
С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).
Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на "лошия" холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.
Тиквено семе
С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.
Киноа
Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност и липсата на глутен.
Киноата е една от най-подходящите храни за всички, които търсят здравословния начин на хранене, защото:
- - има високо протеиново съдържание – киноата е необичаен пълен източник на качествени протеини, съдържа всичките незаменими аминокиселини (пшеницата и ориза например не съдържат лизин – една от незаменимите аминокиселини).
- - има високо съдържание на фибри - те се грижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, а това е в основата на здравето.
- - съдържа много фосфор, желязо, магнезий - всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни.
- - не съдържа глутен – някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Затова отлично може да замените други зърнени култури с киноа – в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски и т.н.
- - има много кратък период на покълване – само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.
Как да си приготвим киноа:
* Покълнала -
– взимаме необходимото количество киноа, измиваме я обилно с вода, поставяме в буркан или купа, като заливаме с двойно повече вода, защото тя ще увеличи размера си. След няколко часа (4 например) я отцеждаме и измиваме обилно с вода. Така сме сигурни, че ще изхлърлим сапонините (вещество, с което е покрито зрънцето, горчиво на вкус и слабо отровно) и инхибиторите (които всъщност се съдържат във всички зърна, ядки, бобови култури). Така вече подготвена е готова за консумация. Може да я слагаме във всякакви салати, да си правим вкусни плодово-зърнени закуски, да си правим сурови хлебчета, а и може да пробвате мляко от киноа. Вариантите са хиляди, всичко зависи от вкусовите ви предпочитания.
* Сварена –
- това не е много удачен вариант, тъй като почти всички полезни витамини, ензими и минерали се убиват, но все пак по-добре така консумирана отколкото никак. И така, първо я измийте много добре, сварете я за 5-10 минути, прецедете и отново обилно измийте под течаща вода – така със сигурност ще отстраните всички горчиви сапонини. Всички рецепти с ориз са приложими и с киноата.
Чиа
Чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената. Доскоро те се отглеждаха само като декоративен елемент, но вече все повече хора ги включват в менюто си - основно заради лечебните им свойства.
Тази древна култура е отглеждана още 3 века пр. Хр. и се радва на популярност в централно Мексико до средата на 16 век. Както и киноата, чиата претърпява погром след испанското завладяване и е почти унищожена по религиозни и политически причини. През последното десетилетие дребните, твърди и полезни за здравето семена се радват на невиждан интерес и заслужено преживяват своя Ренесанс.
Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на "храната за бягащи", както векове наред са я наричали индианците. Твърдят, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма. Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.
Но консумацията на чия е важна и защото:
- - способства за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар, и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като чия съдържа значително количество разтворими фибри и има сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна;
- - съдържа голямо количество антиоксиданти;
- - повишава съпротивителните сили на организма благодарение на омега-3 и витамините;
- - стимулира и същевременно подобрява работата на стомашно-чревния тракт и контролира констипацията, благодарение на фибрите;
- - високото съдържание на омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия; предпазва от сърдечно-съдови заболявания, артрит и стареене; ускорява отслабването и помага за контролиране на апетита. Омега-3 мастните киселини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Най-богатите източници: риба, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, не винаги присъстват в менюто ни, а чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим.
- - оказва добра превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;
- - помага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата й да абсорбира голямо количество вода и да се раздува, ставайки още по-засищаща;
- - подпомага детоксикацията на организма;
- - хигроскопичните свойства на чия позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите: важно свойство, особено за хора, подложени на по-голямо натоварване;
- - не съдържа глутен - особено важно предимство на семенцата за хората, страдащи от непоносимост към глутена.
Семената на Чиа съдържат:
- - до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури, сравнима е само с овеса;
- - до пет пъти повече калций от млякото;
- - до два пъти повече калий от бананите;
- - големи количества омега-3-мастни киселини.
www.keskin.bg